Pravěký svět Zdeňka Buriana - Kniha 2

Monstra třetihor a čtvrtohor


Ondřej Müller, Bořivoj Záruba, Zdeněk Burian, Rostislav Walica, Václav Vančata

Monstra pravěku ožívají na obrazech a ilustracích Zdeňka Buriana! Druhý svazek trilogie shrnující Burianovu tvorbu inspirovanou pravěkým světem.

Druhý svazek pravěké trilogie se věnuje té části paleoartu Zdeňka Buriana, ve které se malíř se svými odbornými poradci zabýval vývojem života na Zemi od konce druhohor do současné doby (meziledové), tedy třetihorám a čtvrtohorám, tzv. éře savců. Závěrečná část knihy se věnuje vývoji primátů a předků člověka v těchto obdobích a je uvedena kapitolou docenta Václava Vančaty, jenž shrnuje nejsoučasnější poznatky na toto téma. Kniha, podobně jako první svazek, nabízí nově nasnímané a naskenované olejomalby bizarních třetihorních savců a ptáků, čtvrtohorních mamutů, jeskynních medvědů a lvů, či třeba australopitéků. Najdeme zde však i méně známé kvašové ilustrace a perokresby k povídkám Josefa Augusty, které v češtině nikdy nevyšly, a též desítky zcela neznámých malířových přípravných skic. Podařilo se získat fotografie obrazů, které se dnes nacházejí v přírodovědných muzeích ve Vídni, Salcburku, Regensburgu, Frankfurtu či třeba v libyjském Tripolisu. Vše doprovázejí texty, které uvádějí malířovo dílo do širšího paleontologického a uměleckého kontextu.

Číst více
2 499 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 576
Datum vydání 06.11.2023
Formát 242x332 mm
Hmotnost 3,876 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Zdeněk Burian
Číslo dílu 2
EAN 9788000072005
Věk od 13
Typ Kniha
Vazba kombinovaný potah s plátěným hřbetem

Autor knihy

Ondřej Müller

Ondřej Müller


Ondřej Müller (1966) vydal v nakladatelství Albatros více než třicet knih ilustrovaných Zdeňkem Burianem, převážně dobrodružnou klasiku, mezi nimi i Burianova díla, která se v knižní podobě objevila vůbec poprvé. Spolu s Rostislavem Walicou uspořádal pět monografií, které systematicky mapují dílo Zdeňka Buriana. V Albatrosu a v Egmontu se podílí na vydávání komiksů, především z frankofonní oblasti (Tintin, Thorgal, Nestor Burma a další), ve spolupráci s Tomášem Prokůpkem a Pavlem Kořínkem po léta představuje osobnosti českého komiksu, jako jsou Karel Franta, Jaroslav Malák, Jiří Kalousek, Miloš Novák, Jan Fischer, Věra Faltová a další.

Zdeněk Burian

Zdeněk Burian


Zdeněk Burian byl český malíř a ilustrátor dobrodružných knih. Svými kresbami doprovodil například tituly Karla Maye, Julese Verna, Edgara Rice Burroughse nebo Eduarda Štorcha. Mezinárodního uznání se mu ovšem dostalo až díky jeho rekonstrukcím vyhynulých druhů zvířat a rostlin, na kterých spolupracoval s předními českými odborníky. Jeho tvorbou se můžete pokochat například v monografii Dobrodružný svět Zdeňka Buriana, která přináší kompletní soubor jeho ilustrací z rané fáze tvorby.

Rostislav Walica

Rostislav Walica


Rostislav Walica (1977), badatel v díle Zdeňka Buriana, spoluautor velké monografické série knih věnovaných jeho dílu vycházející od roku 2016 v nakladatelství Albatros a Plus. Kurátor tří rozsáhlých výstav věnovaných umělci (Holešov, 2015, Zlín, 2021, Bystřice pod Hostýnem, 2022). Prezentoval malířovo dílo na mnoha akcích, mj. KoprCon 2010 či Pemmi-Con ve Winnipegu roku 2023. Jeho celoživotním zájmem jsou historie přírodních věd a popularizace paleontologie a evoluční biologie. Rodák z Třince, občanským povoláním průvodce po staré Praze.