Mumini


Pozdě v listopadu

Pozdě v listopadu

Je podzim, dům v muminím údolí zůstal prázdný. Kam se jen všichni poděli? diví se tvorečkové, kteří přišli obyvatele domu z různých důvodů navštívit. Fififjonka, pimek, bambul, mimla a Strejdánek věří v návrat muminí rodiny, a pokoušejí se zatím společně hospodařit. Rozdílnost jejich povah a originalita každého však soulad nepřinášejí. Jen Šňupálek si myslí své a ví, jak všechno dopadne.

Číst více
Tatínek píše paměti

Tatínek píše paměti

Jednoho letního dne se muminkův tatínek pustí do psaní pamětí. Vzpomíná na bouřlivé mládí plné nádherných snů a velkých činů. Líčí, jak utekl z nalezince, neohroženě se vydal do světa a s novými kamarády Bedřiškem, Piplou a Kryšánkem podnikl dalekou a nebezpečnou plavbu na neznámý ostrov, a poté z mořských vln zachránil budoucí muminkovu maminku. Přečtěte si jeho podivuhodná dobrodružství.

Číst více
Čarovná zima

Čarovná zima

Muminek se jako první z celé rodiny probudí ze zimního spánku a najde důvěrně známé okolí, dům i údolí, změněné k nepoznání. Je zaváté hlubokou vrstvou sněhu. Zpočátku se muminek cítí ztracený v pustých zasněžených pláních, ale brzy pozná, že muminí údolí je i v zimním období obydleno. Ale úplně jinými tvorečky, než na jaké byl zvyklý z léta. A tak se spřátelí s Tiki, osůbkou v červenobílém pruhovaném svetru a s chlupatými tlapkami, která obývá letní koupací pavilon muminů.

Číst více
Bláznivé léto

Bláznivé léto

a muminy a jejich přátele se přižene velká pohroma – náhlé zemětřesení a záplavy promění během jediné noci muminí údolí v jezero. Maminka, tatínek a muminek s kamarády se zachrání na střeše svého domu, ale pak jim šťastná náhoda přinese pozoruhodné přístřeší – plující opuštěné divadlo. Divadlo plné tajů, podivných a krásných předmětů, vůní, pestrých kulis, jimž jako pozůstatek minulé slávy vládne nevrlá divadelní krysa Ema. Mumini zažijí mnoho neobyčejných dobrodružství. A jak to všechno dopadne?

Číst více
Čarodějův klobouk

Čarodějův klobouk

Začtěte se do kouzelného příběhu o skřítcích muminech! Jednoho jarního rána, kdy se všichni tvorečkové probouzejí ze zimního spánku, se vydají muminek, Šňupálek a Čenich na výlet na kopec nad údolím. Na samém vršku najdou černý cylindr a přinesou ho domů. Netuší, že klobouk je kouzelný a že promění muminí údolí v dějiště nejroztodivnějších čar a kouzel…

Číst více
Kometa

Kometa

Podivné úkazy přesvědčí skřítky a zvířátka v muminím údolí, že jim hrozí nebezpečí. Dozvědí se, že v přesně stanovený čas k nim má dopadnout kometa! V údolí vypuká velký zmatek, stěhování všeho živého a v úkrytech pak očekávání toho nejhoršího. Nastane opravdu ohlášený konec světa? A co bude s muminí rodinou a jejími přáteli?

Číst více
Neviditelné dítě a jiné příběhy

Neviditelné dítě a jiné příběhy

Devět půvabných příběhů ze života muminů, bambulů, hatifnatů, fififjonek a jiných roztodivných tvorečků, kteří se stylem života podobají zvířátkům, ale mají lidské povahové vlastnosti. Opět se setkáme s muminkem, jeho maminkou i tatínkem, ale nechybí i další již známí kamarádi. Všichni prožívají své radosti i smutky, odhalují dobré i méně dobré vlastnosti, touží po přátelství a přemýšlejí o životě.

Číst více
Muminí moudra

Muminí moudra

Čítanka nejoblíbenějších pasáží z knížek o muminech, kterou uvítají jak malí, tak i dospělí čtenáři, které okouzlil čarovný svět skřítků muminů.