Úžasná příroda


Ohrožená zvířata

Ohrožená zvířata

Podívejte se kolem sebe. Taky jste si všimli poházených odpadků, chřadnoucích stromů a rostlin? Nezdá se vám, že některé obyvatele vidíte čím dál méně? Není divu – my, lidé, jsme to přírodě totiž pěkně zavařili. Dokonce tak, že některá zvířata budeme brzy znát jen z obrázků. Lidí přibývá a přírody ubývá. Pomozte přírodě a čtěte! Dozvíte se, jaká místa, zvířata i rostliny jsou v ohrožení a jak jim můžete pomoci.

Číst více
Co má klokan ve vaku

Co má klokan ve vaku

Když se lidem narodí miminko, věnují mu všechnu svou lásku, pozornost a péči. Jak to ale chodí ve světě zvířat? Jsou zvířata také starostliví rodiče? Divili byste se, jak je rodičovství ve zvířecí říši rozmanité. Vydejte se s námi na cestu přírodou a poznejte rozličné zvířecí rodiny a jejich přístupy k výchově. Uvidíte, jak to má příroda chytře vymyšlené.

Číst více
Proč není tučňákům zima

Proč není tučňákům zima

Proč mají pouštní zvířata velké uši a světlou srst? Není tučňákům obklopeným ledem a sněhem zima? Je vůbec možné, aby zvířata žila na úpatí strmých hor? Ale zajisté! Příroda to zařídila tak, aby se každý co nejlépe svému přirozenému prostředí přizpůsobil. Vydej se s námi na cestu přírodou, přes hluboká moře, pestrobarevnou džungli i vrcholky vysokánských hor, kde se seznámíš se zvířaty i rostlinami, kterým se tu náramně daří. Dozvíš se, jak se umí zvířata přizpůsobit tak, aby se měla co nejlépe.

Číst více
Mýty a předsudky o zvířatech

Mýty a předsudky o zvířatech

Liška, vychytralá zlodějka. Medvěd, postrach lesa. Zbabělý pštros, co strká hlavu do písku. Znáš podobná přirovnání? Určitě ano, s námi se ale dozvíš, že nemusí být úplně pravdivá. Roztomilý netopýr se určitě nechystá sát lidem krev. Černá kočka, přecházející přes ulici, žádné neštěstí nepřinese. I takový „špinavý“ potkan klidně může být tvůj nejlepší kamarád. Společně se nám podaří mnohé zavedené předsudky změnit.

Číst více
Nečekaná přátelství

Nečekaná přátelství

Antilopa a pavián. Co je to za nesourodý pár? Nenech se zmýlit, je to sehraná dvojka! Vzájemně na sebe dávají pozor, aby se ubránili před nepřáteli. Podobně jako tito dva filutové, i jiná zvířata (či dokonce rostliny) přišla na to, že je dobré mít k sobě parťáka. Vydej se s námi na cestu přírodou, na které se dozvíš, že přátelství můžeš najít úplně kdekoliv!

Číst více