Poežie


Jeden kluk z vesničky Květušín

Jeden kluk z vesničky Květušín

Jeden kluk z vesničky Květušín je básnická sebranka prapodivných postaviček zdržujících se převážně v českých vesnicích, městech, na hradech u řek či pohoří. Limeriky Robina Krále navazují na nonsensovou tradici a nabízejí dětem i dospělým jemný humor a potěšení z jazykové akrobacie, provozované na miniaturním hřišti pětiverší. Jejich bohatý a osobitě poťouchlý výtvarný doprovod tvoří ilustrace malířky Olgy Yakubovské.

Číst více
Pohlednice z nespatřených měst

Pohlednice z nespatřených měst

Čtvrtý svazek edice Poežie, která se na českém trhu jako jediná soustavně věnuje původní poezii pro děti, uvádí verše jednoho z našich nejoblíbenějších současných básníků Radka Malého. Jde o sbírku, kterou napsal pod dojmem lockdownu a karantény v loňském roce. Sbírku originálních veršů ilustroval Jan Laštovička.

Číst více
Zprávy tajnou řečí

Zprávy tajnou řečí

"Je z říše tajemství, ze země, kde se sní s otevřenýma očima. Otevřené oči všechno vidí, co se děje ve dne, co skrývá noc, všechna přání, všechny touhy, všechny sny." Těmito slovy uvádí svou sbírku veršů pro děti český básník Michal Wernisch s tajuplným pseudonymem Ewald Murrer, který proslul kupříkladu poetickou knížkou Zápisník pana Pinkeho a sbírkami veršů pro dospělé Nouzové zastavení času či Noční četba, za níž získal cenu Magnesia litera.

Číst více
Bim - Bum - Bác

Bim - Bum - Bác

Druhý svazek Poežie - edice původní poezie pro děti. Tato kniha je stejná jako koláč, který skřítkové Bim - Bum - Bác pečou v úvodní básničce. Básník a textař Pavel Žiška do ní namíchal humor, hravost i neotřelé nápady, stačí se jen do knihy takříkajíc zakousnout. Jedinečnými ilustracemi verše doprovodil Lukáš Urbánek.

Číst více
Moje přítelkyně žížala

Moje přítelkyně žížala

Moje přítelkyně žížala je prvním svazkem edice Poežie, nové řady veršů pro děti, která na našem trhu dosud chyběla. Se svou první sbírkou pro děti se čtenářům představuje Jaroslav Kovanda, básník, spisovatel, malíř, sochař. V letech 1997–2006 vydával a jako šéfredaktor řídil dnes již legendární časopis pro současnou poezii Psí víno. Ilustrace ke sbírce vytvořila Alžběta Zemanová, grafickou tvář celé řadě vtiskl Martin T. Pecina.

Číst více