Vzhůru za dobrodružstvím!

Zprávy z redakce

Za chvíli jsou prázdniny, a to skoro každý zatouží po malém dobrodružství. Tak než nastane léto, prožijme ho s knížkami z Albatrosu.

A začneme u moře. Strávit parné dny na ostrově, kde žije jen několik stálých obyvatel, být obklopeni azurovou vodou, skalisky a ptáky je malý sen. Takové prázdniny dopřál spisovatel Melker Melkerson svým dětem, když pronajal dům na ostrůvku Saltkråkan. Pelle, Niklas, Johan a Malin hned měli o zábavu postaráno, samozřejmě za vydatné pomoci ostrovanek Teddy a Freddy, Stiny, a hlavně vševědoucí Tjorven. Zárukou báječného čtení je švédská autorka, jejíž knihy netřeba českým čtenářům představovat, a sama velká dobrodružka: Astrid Lindgrenová. Nové vydání knihy My z ostrova Saltkråkan s ilustracemi Zdenky Krejčové se prodává v knihkupectvích od března.

Octnout se v kůži štěněte, to dá jednomu zabrat! Zvlášť když vám páníček ráno do misek nenalije vodu a nenachystá něco k snědku. Po vyučování si navíc venku lítá s kamarády a úplně zapomene, že by se mělo jít na procházku. Opuštěný hafík začne v bytě řádit. A nejenom tohle se přihodilo Josífkovi, který se jednoho dne probudil a zjistil, že je pes! Psí i člověčí dobrodružství se odehrává v knížce Josífku, k noze!, kterou pro edici Druhé čtení napsala Daniela Krolupperová a ilustrovala Markéta Vydrová. Je-li vám tenhle malý hrdina poněkud povědomý, jste na správné stopě. Ano, je to Sedmilhář Josífek, a má za sebou Josífkův pekelný týden. Třetí příběh vychází 14. 5.

A na konec trocha dobrodružství s téměř hororovými prvky. Kdo nemá strach, ať vstoupí do skleníku zemřelého barona von Popundekla, vyhlášeného pěstitele orchidejí. Co se tam skrývá, pokud vůbec něco? Anna se do zámeckého skleníku chystá vkročit, protože slíbila baronovu synovci Kryštofovi, že mu pomůže s pátráním. Starý pan baron totiž sepsal závěť s tajemným odkazem, a kdo ji rozluští, stane se boháčem. Zálusk na poklad má každý, kdo se o něm dozvěděl. Anna chce poklad pro Kryštofa získat a udělá pro to vše. A jelikož se seznámila s hezkým a nebojácným Karamelem, tak hurá na noční výpravu do spícího zámku. Buďme jim v patách! Všechny, kdo se rádi bojí i smějí, srdečně zve spisovatelka Stanislava Reschová. Knížka Dědictví barona von Popundekla s nepřehlédnutelnými ilustracemi Petra Korunky vychází 7. 5.