Dobrodružná vyhlídka #3

Dobrodružná vyhlídka

V plném podzimu jsem letos naposledy navštívil svou zarostlou vyhlídku v Českém ráji. Trosky zakryté stromy a jen tušené v dáli mi připomněly s trochou stylizované nadsázky jiného velikána, kterého jsem v dětství podobně jen tušil, protože tehdejší režim mi zakrýval výhled na něj svým mlčením, a přesto jsem jej toužil spatřit, a především jsem chtěl číst jeho knihy, které byly tehdy jen těžko k mání. Byl to Jaroslav Foglar!

Jaká byla moje radost, když jsem za Albatros mohl domluvit spolupráci se Skautskou nadací Jaroslava Foglara a společně jsme se pustili do nového vydávání díla tohoto klasika dobrodružné literatury. Berte proto tuto vyhlídku jako foglarovský speciál, v němž chci přiblížit naše ediční plány i sny pro budoucí roky.


Na úplný začátek jsme v květnu 2018 vydali velký plakát Stínadla Pavla Čecha. Vyšel v malém nákladu a jeho cena tomu proto odpovídá. Plakát je výsledkem obdivuhodné práce Pavla Čecha, jak o tom píše v dopise čtenářům, který je k plakátu přiložen.


Knihou Hoši od Bobří řeky s originálně pojatými ilustracemi Ester Kuchynkové jsme koncem září 2018 zahájili řadu foglarovek, které jsou určeny současným dětem – a právě s ilustračním doprovodem, který v mnoha případech asi nenadchne generaci pamětníků. (Pro ně mám také něco, ale k tomu se dostanu později.)

Druhou knihou v této řadě, řekněme foglarovek pro děti 21. století, je Chata v Jezerní kotlině, která vyjde s ilustracemi Pavla Čecha v druhé polovině listopadu 2018. Obě knihy mají přílohu – ta první je samozřejmě Zápisník 13 bobříků, ta druhá „Zavřená kniha“, kterou si vymyslel Roman Šantora, zvaný Bobo, jenž je spolu s Tomášem Šídlem za Skautskou nadaci ve společné ediční radě Nadace a Albatrosu. Pavel Čech si s knihou dal rovněž neuvěřitelnou práci a jen ta přiložená knížečka vypadá úžasně (viz ukázka v galerii). To nemluvím o více než 60 ilustracích v knize, protože Chata v Jezerní kotlině je oblíbenou foglarovkou Pavla Čecha. 


Třetí knihou v této řadě foglarovek s novými ilustracemi bude první kniha ze stínadelské trilogie Záhada hlavolamu. Ilustracemi ji doprovodí Jiří Grus a kniha vyjde v březnu 2019. Přikládám zatím dvě ilustrace z více než 20 kreseb, které nám Jiří Grus poskytl. Přílohou bude hra J. Foglara „Poselství ze Stínadel“. Jen doplním, že ke každé z těchto knih vychází souběžně audiokniha, vždy v režijní péči Jiřího Tušla. První knihu Hochy od Bobří řeky čte Jan Meduna, druhou Chatu v Jezerní kotlině Pavel Neškudla, celé stínadelské trilogie se ujme David Matásek.


V dubnu 2019 otevřeme druhou řadu knih, tentokrát to budou romány inspirované Foglarem, tedy řečí Star Wars jakési „rozšířené (foglarovské) univerzum“. Prvním románem, který se odehrává ve světě, který Jaroslav Foglar vymyslel a dále jej rozvíjí, je Poselství ze Stínadel od Josefa Červinky zvaného Grifin. Ilustracemi dílo doprovodil Petr Modlitba (viz přiložená dvoustrana v galerii).


V květnu 2019 vyjde Diář Rychlých šípů, drobná radost pro všechny „rychlošípáky“ a též příznivce komiksu, který připravuje Roman Šantora.

Jen pro úplnost dodávám, že před letošními Vánoci vyjde portfolio 12 komiksových plakátů Rychlých šípů, které jsem již avizoval v Dobrodružné vyhlídce #2. A v květnu 2019 se též můžete těšit na nové, doplněné vydání knihy Stoletý hoch od Bobří řeky, jedinečného portrétu Jaroslava Foglara od Jiřího Zachariáše. Na knize spolupracujeme s nakladatelem prvního vydání této knihy Jiřím Stegbauerem.


Tituly ve třech řadách, o nichž jsem zatím psal, má na starosti šéfredaktor Albatrosu Petr Eliáš, takže se věru nenudí.


Abych se též nenudil, vzal jsem si na starost nové komiksové vydání Rychlých šípů – tentokrát v úplnosti, takže první kniha Rychlé šípy Jana Fischera bude též jakousi monografií kreslíře, který vtiskl „rychlošípákům“ jedinečnou tvář. Příprava téhle knihy je natolik pracná, že titul vyjde na jaře 2020. Mám radost, že po grafické stránce se jej ujal Martin Pecina, odborný komiksový dohled zaručí Tomáš Prokůpek.


Na podzim 2019 by měl vyjít první svazek edice pro pamětníky, tedy foglarovky, tak jak vycházely v prvním vydání. Tou první budou Hoši od Bobří řeky s ilustracemi Zdeňka Buriana (zatím je tento soubor neúplný) včetně zasvěceného doslovu a dalších zajímavostí. Text bude vycházet opětně z prvního knižního vydání v roce 1937.


A v listopadu pak v řadě foglarovek pro děti 21. století vyjde Dobrodružství v Zemi nikoho s ilustracemi Jindřicha Janíčka. Třetí díl stínadelské trilogie pak vyjde na jaře 2020.


Opravdu velká práce čeká výtečného redaktora Jana Šulce. Pustil se do zpracovávání deníků Jaroslava Foglara. Sestaví z nich obsáhlý výbor, jenž by se měl objevit na knihkupeckých pultech (nejdřív!) na konci roku 2020. Je to obrovská a záslužná práce a díky ní získáme jasnější a prokreslenější portrét Foglarovy osobnosti. Knihy vyjde buď v jednom, nebo ve dvou svazcích.


V krátkosti jsem shrnul naše plány, a když to teď po sobě čtu, točí se mi z toho hlava, zda to vše stihneme. Ale pokud nestihneme (abych byl stylový), ať drhnu sedm neděl podlahu v redakci! 


Hezký předvánoční čas!
Ondřej Müller

 

P.S. Na závěr krátký ediční plán pro nejbližší období.


Listopad 2018
Jaroslav Foglar: Chata v Jezerní kotlině

Prosinec 2018
Rychlé šípy – Komiksové plakáty

Březen 2019
Jaroslav Foglar: Záhada hlavolamu

Duben 2019
Josef Červinka: Poselství ze Stínadel

Květen 2019
Jiří Zachariáš: Stoletý hoch od Bobří řeky
Diář Rychlých šípů

Září 2019
Jaroslav Foglar: Stínadla se bouří

Říjen 2019
Jaroslav Foglar Hoši od Bobří řeky – retro vydání

Listopad 2019
Jaroslav Foglar: Dobrodružství v Zemi nikoho