Dobrodružná vyhlídka #2

Dobrodružná vyhlídka

„Mládí a dobrodružná kniha – nějak to patří k sobě. Jaké to byly velké, vznešené, nezapomenutelné postavy, mezi nimiž odjakživa žila klukovská duše – kapitán Nemo, Robinson, poslední Mohykán, Vinnetou, Syn lovce medvědů. A jaké knihy bez konce svých tajemství, v nichž ctnost byla odměňována a zločin vždy potrestán, v nichž vždycky a nade vším vítězila spravedlnost, obětavost, energie a osobní hrdinství, věrnost k příteli a láska k lidem.“

Takto velebí dobrodružnou literaturu Toužimský a Moravec ve svém seznamu knih na rok 1938, nazvaném Knihy dalekých světů. Kdybych takto uvedl ediční plán dnes, mnozí by si poklepali na čelo. Ale když si slova z katalogu Toužimského a Moravce čtu znovu a znovu, nezměnil bych na nich ani čárku. Ta slova platí i s tím nezbytným patosem!


Pokud klukovská (i dívčí) duše žije s postavou kapitána Nema či Vinnetoua dodnes, je to spíš zázrak. Svědčí však o tom četné pobídky od čtenářů, abychom v Albatrosu co nejdříve dokončili vinnetouovskou trilogii. Opravdu se mi podařilo dokončit s pomocí paní redaktorky Marie Vondráškové poslední díl nazvaný Vinnetou – Poslední výstřel, takže v druhé polovině listopadu se kniha objeví na knihkupeckých pultech v čerstvě revidovaném překladu a s co nejúplnější ilustrační přílohou kvašů i pérovek. Hotový doslov mi již poslal mayovský odborník Karel Jordán. Při srovnávání německého originálu s převyprávěním Vítězslava Kocourka jsem si znovu uvědomil, jak Kocourek zručně a se smyslem pro napětí přizpůsobil původního Vinnetoua pro současnost. 


Další knihou, kterou vidím již zřetelně ze své vyhlídky, je ransomovka Holubí pošta. Z původního data vydání v listopadu jsem knihu posunul na začátek října. Jak jsem psal, kniha obsahuje kompletní ilustrační doprovod z vydání v roce 1947 u Josefa Hokra. Pátou knihu v sérii – Klub Lysek – vydá Albatros na začátku dubna 2019. Jsem rád, že vám mohu představit její obálku a jako čtenáři Vyhlídky jste věru první, kdo ji vidí. Hloubavému čtenáři nicméně neujde drobná nesrovnalost: Proč podle chronologie celé série nevydáme jako první Klub Lysek, a teprve potom Holubí poštu? Vysvětlení je prosté.

Pro Klub Lysek namaloval Zdeněk Burian obálku, 10 kvašů a pravděpodobně několik pérovek. Podařilo se mi však získat pouze obálku a 8 kvašů. Jsou doloženy ještě další dva kvaše, ale kde je jim konec, kdo ví? Poslední jejich stopa se ztrácí v domech na pražské Letné. Obracím se proto na vás, čtenáři, pokud snad víte o někom, kdo vlastní originál těchto dvou ilustrací, dejte mi prosím vědět. (viz. Galerie na konci článku) Kniha by tak díky vám byla hezčí a úplnější!


A pak vidím jednu knihu, která by se mohla pěkně vyjímat pod vánočním stromečkem – Strýček námořník. Jde celkově o 27. svazek volné řady dobrodružných knih ilustrovaných Zdeňkem Burianem, jak ji pro sebe nazývám Pax Buriana (i když to je z hlediska latiny nesmysl, jak už jsem též psal). Původní název knihy zní Masterman Ready a napsal ji anglický námořník a spisovatel Frederick Marryat. Patří k nejslavnějším robinzonádám 19. století a u nás je dostatečně známá pod názvem Kormidelník Vlnovský.

Právě pro ten název jsem o tuhle knihu v dětství příliš nestál, a přečetl si ji až na doporučení své kamarádky ze školy, a moc se mi líbila. Na druhou stranu se mnohým možná bude zdát, že jsme s Františkem Novotným o moc lepší název nevymysleli. František Novotný je skvělý kamarád, který dobrodružstvím doopravdy žije – je zkušeným námořníkem, s radostí jsem mu vydal již pár knížek a on mi vždy ochotně a zasvěceně poradil při redakci textů s námořnickými výrazy, dokonce i v komiksu s Tintinem. František před lety zajímavě převyprávěl Robinsona Crusoea, a tak jsem ho požádal, aby se pustil i do Mastermana Readyho alias Kormidelníka Vlnovského. Výsledek vyjde v druhé polovině listopadu ozdoben ilustracemi Zdeňka Buriana, které knižně vyjdou vůbec poprvé! V případě barevných celostran jde o ilustrace provedené bravurní kombinovanou technikou a patří k tomu nejpůsobivějšímu, co Burian v té době vytvořil.


Závěrem nemohu nezmínit první foglarovku v novém designu, kterou Albatros koncem září vydá – Hoši od Bobří řeky. O tom, že v Albatrosu nově vychází dílo Jaroslava Foglara, kdo knihy ilustruje a jak bude celá řada edičně pojatá, se můžete v dostatečné míře dočíst na webu, v tisku anebo zaslechnout v rozhlase. K podrobnějšímu rozvržení celé edice, k zajímavým postfoglarovským dílům a ke spolupráci se Skautskou nadací Jaroslava Foglara se dostanu v některé budoucí Vyhlídce. Teď chci jen zmínit dárkový raritní titul Rychlé šípy – portfolio, který vychází koncem listopadu u příležitosti 80. výročí vzniku tohoto kresleného seriálu.

Portfolio obsahuje 12 komiksových celostran kreslených Janem Fischerem (těch slavných a různým způsobem výjimečných, např. „Černí jezdci řádí“, „Rychlé šípy hrají divadlo“ či „Rychlonožka krasobruslař“) ve velkém formátu a mělo by potěšit především sběratele. Na fotografii vidíte první návrh obálky.

 

 

 

A propos – někteří jste se mě ptali na tu vyhlídku v Českém ráji z #1. Podívejte se na úvodní fotku! Vzadu za stromy je pěkně vidět hrad Trosky… 


Šťastný vstup do podzimu!
Ondřej Müller