Dobrodružná vyhlídka #1

Dobrodružná vyhlídka

V Českém ráji existuje jedna zajímavá vyhlídka. Když se na ni dnes po půlhodinovém příkrém stoupání zcela vyčerpáni vysápete, jste obklopeni lesem a nevidíte vůbec nic.

Tak nějak podobně vnímám svou „dobrodružnou vyhlídku“. Kdysi jsem měl po literatuře tohoto druhu jakýs takýs rozhled (nebo aspoň jsem si to myslel). S léty jsem nasbíral spousty knih i vědomostí, ale s „povyrostlými“ znalostmi jako by se mi zakryl celkový výhled na krajinu dobrodružství, a já dnes stěží dokážu odpovědět i na tak banální otázku, co je vlastně žánr dobrodružné literatury zač. Jaká je esence této literatury? A v čem spočívá „pravé“ dobrodružství? Na tyto otázky je opravdu nelehko odpovědět, ale snad je pro čtenáře alespoň částečnou odpovědí dobrodružná klasika, kterou v Albatrosu vydáváme. O tom, co připravujeme, a co čtenáře čeká v nejbližší době, chci psát (nepravidelně) na této vyhlídce.

Od roku 2005 vydáváme v Albatrosu postupně klíčová díla dobrodružné literatury, která ilustroval Zdeněk Burian. Začal jsem knihami Zavátý život (to proto, že tento titul jsem v dětství zbožňoval, dostal jsem jej od tatínka ve stavu, jak je na fotografii, ale to mi vůbec nevadilo, text i ilustrace mě naprosto uhranuly) a Poslední Mohykán a netušil jsem, že se řada, které bůhví proč říkám po svém honosně PAX BURIANA (což je trochu nesmysl), rozroste na úctyhodné dva tucty a hodlá se rozrůstat dál. Takže popořadě…

V polovině září 2018 se objeví nové vydání Zavátého života od Josefa Augusty, ovšem ve formátu A4, aby kvaše vynikly a též v celobarevném provedení. Text, který jsem kdysi převyprávěl, jsem ještě nechal vylepšit, takže kniha má zbrusu nový kabátek a přibyla i původní obálka, s kterou knihu vydalo v roce 1941 nakladatelství Václav Pavlík.

Začátkem října 2018 vychází kniha Osada Havranů spolu s příběhem U Veliké řeky od Eduarda Štorcha. Jde o druhý svazek Letopisů Eduarda Štorcha (prvním bylo 30. vydání Lovců mamutů), řady, v níž bychom chtěli (vydavatelsky poprvé) shromáždit práce Eduarda Štorcha dle historické chronologie. Doslovy Karla Sklenáře skvěle objasňují pozadí vzniku jednotlivých knih!

Na listopad 2018 plánujeme vydání další, v pořadí čtvrté ransomovky Holubí pošta ilustrované Zdeňkem Burianem. Redaktoři vnímají své knihy podobně jako své děti, a já musím přiznat, že „ransomovkové“ ratolesti mi nadělaly spoustu starostí. Když jsme v roce 2011 vydali první ransomovku v řadě burianovek s názvem Zamrzlá loď kapitána Flinta, ani pes po ní neštěk a já myslel, že budu muset tuto řadu zastavit. Možná to bylo příliš tmavou, smutnou obálkou, kdo ví? A přitom tyhle výtečné Burianovy ilustrace se objevily knižně vůbec poprvé! Nicméně po třech letech se kniha dostala do povědomí příznivců ransomovek (též díky podpoře Klubu čtenářů Arthura Ransoma) a já mohl ve vydávání pokračovat. To už jsem neexperimentoval a na obálku užil ilustraci, kterou tak zamýšlel i Zdeněk Burian (jakkoli mi některé jeho motivy připadají příliš retrózní). S velebarevnou obálkou tedy vyšli a dobře se prodávají Trosečníci z Vlaštovky (2015) i nové vydání Zamrzlé lodi kapitána Flinta (2016). Hůře se již prodává kniha Petr Kachna (2017), i když si myslím, že mezi ransomovkami patří k těm lepším, ale od svého prvního vydání pod názvem Prázdniny na moři v roce 1936 je českými čtenáři poněkud opomíjena. V listopadu se tedy čtenářům dostane do rukou čtvrtý svazek ransomovek, Holubí pošta, s kompletními ilustracemi Zdeňka Buriana, a navíc v pečlivě revidovaném překladu pod odborným dohledem Františka Novotného – spisovatele a námořníka, znalce ransomovek. Mimochodem té nenápadné proměny, totiž kompletně revidovaných překladů s poznámkami a zasvěceným doslovem (což vše dalo velkou práci) si cením úplně nejvíc, i když vím, že to je dnes věc, kterou čtenáři – a oprávněně – považují za samozřejmost.

Vidím, že hned poprvé jsem se rozepsal přespříliš, a má vyhlídka připomíná zmíněnou vyhlídku v Českém ráji, skýtá totiž rozhled jen po nejbližším okolí. Krátce tedy vzdálenější výhled…

Pokud půjde vše dobře, rád bych, aby před Vánoci vyšla kniha Vinnetou – Poslední výstřel. Tím bude kompletní trilogie Vinnetou v tradičním převyprávění Vítězslava Kocourka a opět půjde o co nejkompletnější vydání se všemi dosažitelnými ilustracemi Zdeňka Buriana, za což vděčím sběratelům díla Zdeňka Buriana a nakladatelství Karl May Verlag v Bambergu. Na doslovu právě pracuje znalec Karla Maye Karel Jordán.

Osobně se velmi těším na knihu Zmizení Edwina Lindy od Davida Jana Žáka. David je skvělý člověk hýřící nápady, milovník dobrodružství, který na rozdíl ode mě ví, co to je (už proto, že u sebe doma v Novohradských horách hostí celou indiánskou vesnici). Zaujal mě knihou Návrat krále Šumavy, příběhem o Josefu Hasilovi, který vydalo v roce 2012 nakladatelství Labyrint. Teď autor vydává v Albatrosu detektivku, kterou si s chutí přečtou malí i velcí příznivci Jaroslava Foglara. Na ilustracích právě pracuje Jindra Čapek.

A nakonec opravdová novinka! Vidíte fotografii? Je na ní ilustrátor Milan Fibiger ve chvíli, kdy pracuje na obálce knihy, kterou máme oba od dětství rádi – Nobody, muž z Neznáma. Tato kniha bude další, v řadě již 212. kodovkou (Knihy odvahy a dobrodružství). (Jen pro orientaci, poslední knihou v této edici byl Fakír z Benáres a jiné povídky od Mirko Paška.) A to je výhled opravdu do daleka, do března 2019. Na knížku se však těším tolik, že jsem to musel hned prozradit.

Hezký konec horkého léta!

Ondřej Müller